toegepaste kunst – vorm, functie en techniek: arts and crafts sinds 1931.
Tot op heden werkt Bas van Pelt samen met degenen die vandaag werken aan het beeld van morgen, ieder op zijn (of haar) eigen vakgebied, de schilder, de wever, de keramist, de glasblazer, de timmerman, de witsmid, de metaalbewerker, de programmeur, de landschapsarchitect, we zijn er trots op ze te kennen en met hen samen te werken. Te creëren!
Den Haag, een stad van expats, ambassades, internationale betrekkingen en van ruimte voor speciale producten waarin vorm, functie en technologie samenkomen. Al sinds 1931 geldt Bas van Pelt als podium voor vele unieke stukken door specialisten gemaakt.
Objecten, functioneel voor gebruik of alleen voor de schone lijn, je ziet het allemaal bij bas van pelt binnenhuisarchitectuur. Niet in overdaad maar stuk voor stuk en naast elkaar. Royal Delft, Makkum Tichelaar, Pastoe, Tecta of Thonet, deuren van Albed, tapijt Van Besouw, handweefwerk van Marianne Kemp, glasobjecten van Barbara Nanning; het arsenaal aan mogelijkheden is onbeperkt.
Bas van Pelt staat als podium open voor presentatie, laat zich zien op Meesterlijk of Masterly. Laat je verrassen en verras ons met jouw aandacht en begrijp dat we willen delen en ruilen.
Rietveld, Mondriaan, Bas van Pelt is uniek omwille van persoonlijkheid.
Kom eens kijken.
Bas van Pelt (1900-1945) begint in 1931 een winkel met de naam My Home, net voor aanvang van de grote crisis en midden in de tijd van grote veranderingen in de vorige eeuw. Hij laat in de gevel, in het levendige centrum van Den Haag, één groot raam zetten, een flatscreen avant la lettre, zodat iedereen naar binnen kan kijken hoe het anders kan. Moderne meubels zijn naar zijn idee, in die tijd licht en luchtig, transparant, gemaakt van stalen buisframes gecombineerd met hout. Zoals die van goede vrienden en ontwerpers Willem Gispen en Mart Stam.
Bas van Pelt onderscheidt zich omdat hij – My Home – meubels laat zien die hij heeft ontworpen of geselecteerd uit fabriekscollecties. Het zijn allemaal proefmodellen. Pas bij opdracht wordt er geproduceerd; een concept dat we nu nog toepassen. Helaas in 1940 wordt het oorlog, Bas van Pelt zit in het bestuur van de Haagse Kunstkring waar ze overleggen hoe het na de oorlog moet gaan, tijdens de wederopbouw. Hij is een rationeel en positief mens maar toch haalt hij het einde van de oorlog niet. Hij werd gedeporteerd omwille van het feit dat hij onderduikers een veilige plek gaf.
Zijn vrouw zet het bedrijf zakelijk voort, met steun van de familie en ze neemt architecten en verkopers in loondienst. Tijdens de wederopbouw groeit de zaak; er komen vestigingen in Amsterdam en Maastricht. In de jaren 50 – de periode van goed wonen – nemen Janni van Pelt – dochter van Bas van Pelt – en Dick Brouwers de zaak over en geven de zaak een nieuw elan – noem het de 'Hollandse hightech' en samen maken ze originele interieurs samengesteld uit zelf ontworpen of ingekochte meubels. Ze hebben lef en gebruiken kleur en stoere patronen.
In de jaren 70 gaat het minder door de oliecrisis en ze trekken zich terug op de Haagse basis in de Lange Houtstraat 15B en maken regelmatig een bijzondere, thematische tentoonstelling. Tot 2000 want dan geven Janni en Dick het estafettestokje door aan Karel Bodegom, inclusief de hommagenaam: Bas van Pelt Binnenhuisarchitectuur V.O.F.
Natuurlijk zijn het niet alleen de naamgevers of naamdragers die het beeld bepalen, wezenlijk is het een heel team van specialisten, van vakidioten, van mensen die houden van ruimte waarin de mens centraal staat, zich thuis voelt of graag naartoe terugkeert. En dat bijna een eeuw.